PRAKTIK!!

Har precis fått reda på vart jag ska vara på praktik...
Jag ska vara på Neurokirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna i 6 veckor. Det kommer vara så spännande och lite läskigt eftersom de behandlar skador i hjärnan såsom t.ex. hjärntumörer men även skador i benmärgen (som t.ex. ger förlamningar). Nu längtar jag som bara den! Dock är jag lite nervös, för under denhär praktiken ska jag lära mig fyra olika sjukvårdstekniska moment. Dessa är:
 
Perifer venkateter:
"Perifer venkateter är en kanyl med en tunn kateter som förs in i en ven och ger tillgång till blodbanan. Inläggning av perifer venkateter är ett mycket vanligt förekommande ingrepp inom sjukvården i syfte att ge patienten vätska, näring, blodprodukter och läkemedel. Det ska finnas väldokumenterade rutiner, utbildning samt uppföljning av komplikationer där perifer venkateter används."
 
Intramuskulär injektion:
Läkemedel ges genom injektion i en större muskel, tex sätesmuskeln.
 
Ventrikelsond:
Det är en slang som man för ner i magsäcken via patientens näsa (givetvis används bedövning). Används när patienten inte kan få i sig det adekvata näringsbehövet själv. Då kan man sondmata patienten via slangen och de får i sig näring.
 
Urinkateter:
När en patient har svårt att töma blåsan själv eller t.ex. vid operation behöver de en urinkateter. Det innebär att man för in en tunn plastslang upp i urinblåsan via urinröret (givetvis bedövas urinröret först). Väl inne i urinblåsan blåses en liten ballong upp som gör att plastslangen inte kan glida ur blåsan igen. På slangen utanför kroppen kopplas sedan en plastpåse som urinen rinner ner i. På så vis kan man även hålla koll på exakt hur mycket urin patienten producerar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: